Leer elkaar hier kennen! (aka vrienden maken voor downies)

We kennen het probleem allemaal wel. Je wil wel nieuwe vrienden maken, maar je wil dat enkel via Facebook doen. Want laat ons eerlijk zijn,  buiten komen om dat te doen, dat is écht wel een brug te ver. Wel, voor al het vreemde gespuis dat dat als muziek in de oren aanhoort, dan is iets naar uw believen die u dringend eens zou moeten bezoeken. Wees welgekomen in de wondere wereld van Facebookgroepen ‘De schattigste mensen van Antwerpen’ en ‘Leer elkaar hier kennen 16+’, waar vriendschappen gesmeed worden aan de lopende band.

Heeft u al eens gehoord van zulke allombekende groepen? Indien niet geniet u een groot gemis. Het is de plek in de krochten van Facebook waar de leeghoofden van het verenigd koninkrijk der Nederlanden ongegeneerd samenscholen om elkanders sociale kringen ter verruimen. Je meldt je aan om bij de groep te mogen en eens je toegelaten wordt kan het feest beginnen. Vanaf dan kan je digitale queeste voor genegenheid écht van start gaan.

Nadat ik eindelijk het nodige papierwerk in orde had gekregen om ‘Schattigste mensen van Antwerpen’ te joinen (je moet kunnen aantonen randje mentaal gehandicapt te zijn) werd het tijd om me te verdiepen in deze obscure wereld. Na een vijftal minuten lid te zijn werd me al snel duidelijk dat het niveau van deze groep niet veel hoger is dan de gemiddelde grasspriet. Op een bepaald punt begon ik zelfs te twijfelen of ik op een Facebookgroep beland was, of een wedstrijdpagina waar de persoon met de minste hersencellen iets kon winnen.

Het doel van de groepen is om nieuwe vrienden te maken. Dit kan je op verscheidene manieren doen. Een uitermate populaire keuze is het posten van een foto met als bijschrift of mensen hun mening willen geven over het wezen dat op je netvlies gebrand wordt. Het kan echter niet eender welke foto zijn. Afgaande op de kiekjes die ik zag, blijkt dat je zo geconstipeerd mogelijk in de camera moet kijken en dat het ontbreken aan eender welke vorm van intellect er af moet spatten. De meeste mensen slagen hier in zonder problemen. Wat ook erg in de trek is, is de beruchte hondenfilter op Snapchat. Als je zo snel mogelijk resultaat wil boeken, en je je vriendschapsverzoeken sky high wil zien gaan, is dit echt wel de beste manier om het te doen. Waar wacht u nog op?

Bij veel foto’s staat vaak een bijschrift. Dat is verwonderlijk want je zou in eerste instantie niet denken dat de auteur in kwestie capabel is om schrijven. De bijschriften variëren geregeld, maar er zijn toch een aantal dingen die geregeld terugkomen. Ik constateer het volgende: Ze beginnen geregeld met het vermelden van hun leeftijd. Ze vragen ook de wat de mening van de andere leden is over hen, maar er wordt ook strikt gevraagd om geen haat te geven. Voor sommigen is haat echter geen probleem. Als je genoeg expertise hebt in het smeden van digitale vriendschappen, kan je na een bepaalde tijd beginnen vermelden dat ‘Haat nie boeitt’ en ‘Haat maakt me sterker’.

Moest u enige interesse hebben in het aanschouwen van de teloorgang van de jeugd, kan u hier genieten van een korte rondleiding van de groep in videoformaat.

Yours sincerely,

Vincent Pessers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s